Hemmagjord pastadeg - ca 4 port
150 g vetemjöl
150 g durumvetemjöl
3 ägg
1 liten skvätt olja
1 liten skvätt vatten
Väg mjölet i en skål. Knäck i äggen, skvätt i lite olja (ca 1 msk) och knåda den ganska torra degen. Tänk "trögare än en pepparkaksdeg". Om degen fortfarande inte vill suga upp allt mjöl skvätter du i lite vatten. Degen får inte bli mjuk - för då kommer den bli för kladdig och fastna i pastamaskinen, eller på bakbordet. Om du har barn vet du säkert hur leklera känns - ungefär så skall degen kännas. Typen av mjöl du använder bestämmer mängden olja och vatten, så känn dig fram.
Lägg nu degklumpen i en plastpåse och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
Ibland gör jag degen flera dagar i förväg. Man kan också frysa den.
När degen har vilat drar du loss en bit - ca 10 cm lång. Forma till en slät korv, platta ut,
doppa i lite durummjöl och dra igenom pastamaskinen. Om du kavlar på bordet -
se till att ytan är mjölad och du kan lätt ta en större bit att kavla.
Du kan göra tagliatelle.
Tunna spaghetti, Capelli di Angeli (supertunna soppnudlar - se ovan), eller lasagneplattor.
Maltagliati - fulbitar, av den sista degbiten.
Och glöm inte låta den färdigkavlade degen torka 15 min på en pinne,
stolsrygg, eller vad du har så att inte bitarna börjar klibba.
Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Tagliatelle behöver koka ca 5-7 minuter.