Pizza Bianca Romana - 1 plåt
Poolish:
500 g vetemjöl
500 g vatten
1 nypa jäst
Bakningen:
175 g mjöl
2 msk olivolja
20 g salt
Nyp en bit jäst och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och vetemjölet.
Vispa tills det får en konsistens av en våffelsmet (något tjockare än pannkakssmet).
Låt jäsa i ca 12 timmar, eller till dubbel storlek.
Bubblig och fin, redo att bli bröd.
Tillsätt mjöl, olivolja och salt. Knåda degen kort så att den blir glansig och fin. Låt jäsa 3 timmar och vik degen efter varje hel timma.Ta fram en ugnsplåt och olja in den med ca ½ dl olivolja. Vänd upp degen på plåten och dra ut och tryck ut den med fingrarna. Låt jäsa ca 1½-2 timmar.
När degen har jäst klart är den full av luftbubblor. Se nedan för närbild. Detta blir man lycklig av!
Salta ovansidan med lite havssalt. Grädda i ugnen på 250°C med en vattenfylld
ugnsfast form i botten. Brödet är klart efter ca 20 minuter.
Jag hann inte mer än att vända ryggen till så hade familjen varit framme och rivit av bitar.
Dekorera gärna lite mer generöst än vad jag gjorde med tex rosmarin,
som ger en fantastisk smak till brödet.