Grillad röding med örthollandaise 4-5 port
2 rödingar/4 röding filéer
1 dl olivolja
salt
Örthollandaise
3 äggulor
1½ dl vispgrädde
75 g smör
1 citron, juicen
salt
peppar
1 vitlöksblast
4 basilikablad
1 tsk hackad libbsticka
Kryddig potatissallad
1 kg potatis
1 dl hackad gräslök
1 msk dijonsenap
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
svartpeppar
salt
Filea rödingarna enligt instruktionerna.
Halvera varje filé så att du har 8 bitar. Ringla över olivolja och salta rejält på båda sidorna.
Förbered grillen med kol på ena sidan. Börja grilla fisken när kolen har blivit grå.
Grilla inte precis ovanpå kolen, utan på motsatta sidan. Saltet och oljan kommer förhindra att
fisken fastnar i gallret, men bästa tipset är att hålla sig ifrån den direkta elden, helst 20 cm bort.
Såsen vispar du ihop bredvid fisken medan den grillas. Lägg i äggulor, vispgrädde och smör. När såsen börjar tjockna kan du ta bort den från grillen. Vänd ner kryddor och citronjuice och smaka av med salt och peppar.
Jag värmer även en vitlöksbaguette från frysen på grillen.
Här syns resultatet. Fiskfiléerna som låg närmast kolet har skinnet bränt fast på gallret (se spåren längst till vänster. De som ligger längst ifrån har fått svaga fina grillränder och köttet har blivit fast och fint. Dags att ta av.
Till den kryddiga potatissalladen: koka potatisarna med skal. Skala dem och skär i fina bitar.
Blanda i de övriga ingredienserna. Smaka av sälta noga. Gör gärna i ordning salladen dagen innan.
Originareceptet för såsen kommer från Morberg.