söndag 5 maj 2013

Tex-mex meny: hemmagjorda tortillas, guacamole, salsa mm.

Har ni också barn som tjoar och skriker av lycka när man meddelar att det blir tex-mex middag? Vi älskar små-plock hemma hos oss och naturligtvis gör vi allt från grunden. Vi använder inga färdigköpta kryddpåsar utan kryddar med riktiga kryddor. Vill du laga efter dessa recept behöver du överhuvudtaget inte besöka tex-mex hyllan i butiken - bra va?
 
Vetetortillas - 20 st
1 kg vetemjöl
1 msk bakpulver
525 g vatten
3 msk olja
25 g salt

Blanda mjöl och bakpulver. Häll på vatten, olja och salt och knåda till en smidig deg. Du kan låta degen vila tills du fixar med annat som skall upp på bordet. Dela degen i 20 bitar och rulla till små bullar. Kavla ut till runda platta pannkakor på mjölat bakbord. Pensla en stekpanna med lite olja och stek tortillabröden i stekpannan. Lägg dem på hög på varandra och linda in med handdukar. Servera dem varma. Jag vill bara förvarna att i och med att dessa tortillas av fredags-stressade anledningar bakas med bakpulver, så blir de något tråkiga om de får svalna och återuppvärms. Vill du baka med jäst, eller surdeg - testa gärna några av mina tunnbrödsrecept i BRÖD SVERIGE mappen, uteslut dock kryddorna. Originalreceptet kommer från Brunkenbergs bageri.

Salsa - ½ liter
1 hackad lök
1 hackad selleristjälk
1 hackad vitlöksklyfta
500 g krossade tomater
1 chili/cayennepeppar
salt
peppar
1 msk hackad persilja

Stek löken och selleristjälken glansiga i lite olja. Vänd ner den hackade vitlöken, krossade tomater, hackad chili (eller cayennepeppar), salt och peppar. Låt koka ca en kvart till en tjock salsa. Smaka av sältan och strö över hackad persilja. Emellanåt passar jag på att koka med lite bönor i salsan. Ett bra sätt att få ungarna att äta bönor, när de är indränkta i sås.
Guacamole 
2 urgröpta, mogna avokado
½ citron, juicen
½ finhackad gul lök
1 hackad vitlök
1 hackad jalapeño
1 tsk salt
1 krm peppar

Blanda ihop samtliga ingredienser. Antingen kör du ihop dem med en stavmixer, eller så krossar du dem med en mortel. Smaka av och korrigera med syra och sälta. Tips! Tänk på att Guacamolen lätt blir brun om den inte serveras med en gång. Skall du inte servera med en gång, lägg ner kärnan i röran och lägg på plast, så håller den färgen bra.
Spicy chicken eller kryddig köttfärs
700 g kycklingfiléer i tärningar/700 g nötfärs
1 msk spiskummin
2 vitlökar
salt
peppar
1 msk paprika
1 tsk cayennepeppar

Använder du kyckling, gnid in kycklingen med kryddorna och stek bitarna i en stekpanna. Använder du köttfärs, stek i en stekpanna och krydda när köttet är brynt.

Sådär - alla delar klara. Under tiden har du så klart hackat upp tomater, sallat, gurka, rödlök, rivit ost, lagt upp majs och gräddfil...eller vad man nu vill ha på.