lördag 18 maj 2013

Kardemummaskorpor och en Kardemummaros med levain

När jag blir småsugen på kvällen efter något att äta, tycker jag om att ha sådana här små skorpor tillgängliga. Lite smör på, eller doppa i varm mjölk...mmm.
Kardemummaskorpor - ca 100 st

1 sats Vetedeg Grunddeg
1 tsk kardemumma

När degen har jäst sin första omgång på 3-4 timmar, vänder du upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i ca 50 bitar. Forma dem till små runda bullar och låt dem jäsa på en bakplåt i 2 timmar.

Ugnen värmer du till 250°C och gräddar de små bullarna i ca 7-8 minuter. De skall ha blivit gyllenbruna. Låt dem svalna något så att du kan hantera dem med händerna.

 Stick bullarna med en gaffel hela vägen runt.

 Dra isär. De kommer få den klassiska grova ytan från gaffeln.

Ställ halvorna på två plåtar eller galler och baka 15 minuter på 200°C. De skall bara få lite färg.
Sänk nu temperaturen till 75°C och låt dem torka i ca 1 timma. Känn på dem. Är de inte helt torra och du har bråttom tar du bara ut dem och låter torka i rumstemperatur över natten.

Vill du inte göra 100 skorpor kan du använda andra halvan av degen till att göra en fin Kardemummaros.

Fyllning:
100 g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Pensling:
1 vispat ägg


 Kavla ut hälften av degen till en rektangel på ca 60x25 cm.

Kapa av en ände, ca 10 cm. Snitta längden mitt på.

Placera rosen med ändbiten nedåt enligt bild. Snurra degländen så att de bildar ett vackert mönster.
Snurra nu hela längden runt rosen. Tyvärr åts Kardemummarosen upp i ett nafs 
och jag hann aldrig fota den som färdigbakad.