lördag 4 maj 2013

Libanesisk meny: Hummus, Baba Ganoush, Falafel, Tabbouleh, Tahinisås

Jag fick med mig en stor påse av fasters goda, små kikärtor i somras. Dessa har stått i skåpet och glömts bort och nu när jag har rensat blir det dags att använda dem. Denna libanesiska meny består av hemmagjorda röror, bollar och bröd. Inga kryddmixer eller dylikt.

Skall du göra både hummus och falafel behöver du totalt 3½ dl kikärtor. Det sägs att små fina kikärtor är de bästa, så välj gärna sådana om du har möjlighet. Rensa ordentligt så att du får bort både stenar och skal delar. Det går inte att använda kikärtor ur burk när du gör falafel. De skall vara okokta, annars faller smeten ihop.
Blötlägg i vatten över natten, gärna i 12 timmar och låt svälla. Skölj och häll bort blötläggningsvattnet.

Falafel - 30 st bollar
2½ dl torra kikärtor som du sedan har blötlagt
2 dl ströbröd
1 gul lök
1 näve hackad persilja
4 vitlöksklyftor
1 msk sesamfrön
1 tsk spiskummin
1 tsk paprika
1 tsk torkad koriander
1 tsk salt
1 krm peppar
ca 1 dl vatten
750 ml olja att fritera i

Riv lök och vitlök. Mixa sedan alla ingredienserna till falafeln till en fast smet med stavmixer. Du kommer behöva tillsätta lite vatten för att få rätt konsistens och för att bladen skall kunna rotera. Smeten skall bli så pass fast att du kan forma bollar, men inte för lös. Häll inte på allt vatten med en gång. Vill du inte ha gröna bollar kan du mixa utan persiljan. Rör istället i den efter att du har mixat smeten.

 
Forma bollar.

Fritera dem på 170°C tills de har blivit lätt gyllenbruna.

Baba Ganoush - ett par deciliter
1 stor aubergine
½-1 dl tahini
½ citron, juicen
1 vitlök
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk hackad persilja

Skölj auberginen och picka dem med en gaffel. Baka den på 250°C i ca 15 minuter, eller tills den känns mjuk.
Dela auberginen och baka den ytterligare 10 minuter.

Skrapa ur köttet och mixa det med allt utom olivoljan och persiljan. Häll upp i ett fat och strö på lite persilja och ringla över olivolja.


Hummus - ett par deciliter
1 dl torkade kikärtor, som du sedan har blötlagt
½ dl tahini
½ citron, juicen
1 vitlök
1 krm spiskummin
salt
olivolja
1 msk hackad persilja

Koka kikärtorna tills de har blivit mjuka. Jag kokar mina i tryckkokare 15 minuter och sedan ytterligare en kort stund utan lock. I vanlig kastrull kan det ta 1-1½ timma. Mixa kikärtorna med allt utom olivoljan och persiljan. Häll upp i ett fat och strö på lite persilja och ringla över olivolja.

Tahinisås - drygt en deciliter
½ dl tahini
½ dl vatten
2 msk citronjuice
1 liten vitlöksklyfta
salt
1 msk hackad persilja

Blanda ihop tahini och vatten. Rör tills såsen har tjocknat. Smaksätt med övriga ingredienser.

Tabbouleh - 6 port
4 portioner kokt bulgur
6 blad romansallat
½ kg tomater
2 dl hackad persilja
salt
peppar

Koka upp bulgur enligt instruktionerna på förpackningen. Finns inga instruktioner - gör som med ris. Hacka tomaterna och blanda ihop med hackad persilja, salt och peppar. Tvätta sallats bladen och lägg upp lite bulgur i botten. Strö på tomathacket.
Servera falafel med pitabröd och tomathack, samt hummus och baba ganoush. I bakgrunden ser du tabbouleh-gondolerna. Recept på pitabröd kommer i ett annat inlägg.