tisdag 14 maj 2013

Solskensögon - mördegskakor med apelsinsylt

Mumsiga små kakor som jag har...hade i en burk i skåpet på jobbet. Jag fick ju sådana mängder apelsinsylt från det senaste koket, att jag fick hitta på något att göra av det. Det går dock åt knappa 3 msk sylt här, så det blev ingen större skillnad.

Solskensögon - ca 30 st

200 g vetemjöl
80 g florsocker
1 nypa salt
1 msk vaniljsocker
125 g rumsvarmt smör
4 äggulor
3 msk apelsinsylt

Blanda ihop vetemjöl, florsocker, salt, vaniljsocker med det rumsvarma smöret. Gnid smeten mellan fingrarna så att den grynar sig. Tillsätt de rumsvarma äggulorna och rör ihop. Låt degen vila i kylskåpet i 1 timma.

Forma små kulor av smeten, ca 2½ cm i diameter. Tänk på att kakorna kommer mer än dubbla sin volym, så rada upp dem därefter (1 plåt brukar räcka). Tryck med tummen mitt i kakan så att den lämnar en liten grop. Fördela sylten i groparna. Baka på 180°C i 15-20 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i burk tills du har smaskat i dig dem.