onsdag 2 oktober 2013

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato är en av de klassiska italienska nationalrätterna. Det kan låta som en mystisk kombination: kalv och tonfisk, men det smakar utmärkt ihop.

Vitello Tonnato - 4-5 port

750 g kalvinnanlår
1 gul lök
1 vitlök
3 salviablad
2 msk olivolja
salt
peppar

Tonfisksåsen:
steksky
1 dl vitt vin
120 g tonfisk
120 g majonnäs
1 salt anjovisfilé (sardell)
1 msk kapris


Bryn kalvsteken på alla sidorna och ställ den i en ugnssäker form. Strö över skivad lök, vitlök och repade salviablad. Salta och peppra. Häll olivoljan över och stek köttet på 175°C tills innertemperaturen visar ca 65°C.

Ställ köttet åt sidan och låt vila. Sila stekskyn från steken och häll upp den i en kastrull. Tillsätt vitt vin och låt koka upp, låt sjuda i 5 minuter. Blanda tonsfisk, majonnäs, hackad sardell och kapris. Häll på stekskyn och rör ihop. Skiva steken i fina skivor och häll tonfisksåsen över. Toppa gärna med några kapris och servera med råstekt potatis.