Drömtårta med skogens bär - 16 bitar
Tårtbotten:
150 g mörk choklad
150 g mjukt smör
4 ägg
1 nypa salt
1 msk socker
150 g socker
90 g mjöl
Kräm:
300 g blandade röda bär (hallon, röda vinbär, jordgubbar)
125 g socker/florsocker
5 gelatinblad
150 g mascarpone
6 dl vispgrädde
Chokladdekorationer
150 g mörk choklad
Övrig dekor:
20 björnbär eller hallon
Fyll tårtan, 30 min vila i frysen. Nytt fyll, 2 timmar minst. Låt tina sakta i kylen morgon till servering.
Börja med att smälta chokladen ovanpå ett vattenbad.
Under tiden smörar du en form med avtagbara kanter och strör mjöl över smöret.
Jag använder en form som är 25 cm i diameter och 6 cm djup.
När chokladen har smält, tar du av den från vattenbadet. Klickar i smöret lite i taget och
rör om tills varje omgång har smält, innan du lägger i mer. Du kommer få en puddingliknande
chokladkräm. Låt svalna till rumstemperatur. Ställ inte in i kylen.
Separera
äggen. Vispa äggvitor och salt till mjuka toppar, tillsätt 1 msk socker och vispa till hårda toppar.
Vispa äggulor och socker länge tills det blir krämigt. Helst
skall det inte kännas att det är några sockerkristaller kvar i smeten,
utan det skall vara helt vitt och slätt. Krämen skall bilda spår.
Vänd ner den avsvalnade chokladen i ägguleblandningen och fortsätt vända tills det är genomblandat. Vänd nu ner mjöl och äggvita lite i taget, ca 1/3 av varje tillsammans och vänd försiktigt.
Du skall behålla luften och fluffigheten.
Håll
koll så att inte ytan blir bränd, sänk ner tårtbotten till nedersta
falsen i så fall och sänk värmen något. Stick botten i mitten med en
provnål, som skall vara helt torr när tårtbotten är klar. Ta ut
tårtbotten ur ugnen, låt svalna i 15 minuter och ta sedan ut den ur
formen. Skär med en kniv på sidorna, så att den lossnar innan du
stjälper upp den. Låt den nu stå på gallret och svalna helt. Dela
tårtbotten i två lika tjocka bottnar.
Krämen: se till att bären du använder är tinade. Koka upp dem i en kastrull och mixa dem släta med en stavmixer. Tillsätt socker och vispa. Lägg ner den mjuka gelatinbladen och värm och vispa tills de helt har löst sig. Låt bärkrämen svalna till rumstemperatur. Vänd ner mascarpone i bärkrämen. Vispa grädden och vänd ner den försiktigt i bärkrämen.
Krämen: se till att bären du använder är tinade. Koka upp dem i en kastrull och mixa dem släta med en stavmixer. Tillsätt socker och vispa. Lägg ner den mjuka gelatinbladen och värm och vispa tills de helt har löst sig. Låt bärkrämen svalna till rumstemperatur. Vänd ner mascarpone i bärkrämen. Vispa grädden och vänd ner den försiktigt i bärkrämen.
För fyllningen behöver du en expanderbar tårtring, eller liknande på ca 26-27 cm. Ställ ringen på ett serveringsfat. Lägg en tårtbotten i botten av formen och häll ½ av krämen över. Se till att krämen kommer ända in mot kanterna. Kyl i frysen 30 min. Lägg nu nästa tårtbotten över och häll på resten av krämen. Låt stå i frysen minst 2 timmar.
Här har vi lite chokladdekorationer. Man smälter choklad ovanpå vattenbad.
Låt värmen aldrig stiga över 50°C för bästa resultat. Låt bitarna stelna i kylen.
Tårtan har du förhoppningsvis fryst minst dagen innan serveringen. Du kan ställa den i kylen
redan 8 timmar innan servering. Dra loss tårtringen och snygga till kanterna.
Dekorera med chokladdekorationerna.
Och med vackra bär.