tisdag 15 oktober 2013

Fisk & fänkålsgryta

Det här inlägget tillägnar jag en hat/älskad grönsak vid namn fänkål. Ni som har haft oturen att sätta tänderna i en ugnsbakad bit fänkål har kanske upplevt en ganska stark anisdoft. Även om man är en lakritsälskare, så blir smaken bara så fel. Men när man kokar fänkålen, tappar den helt denna doft och tillför istället krispighet - eller crunch! Denna grytan är min favorit bara för att jag längtar efter fänkålens krispighet.





















Fisk & fänkålsgryta - 4-5 port

1 gul lök
1 fänkål
2 morötter
1 purjolök
500 g krossade tomater
2 dl crème fraiche
1 dl fiskbuljong
700 g fisk
(1 näve räkor)
0,5 g saffran
1 msk hackad körvel
1 krm cayenne
salt
peppar

Hacka grönsakerna i fina ätstora bitar.

Stek dem lätt i lite olivolja tills de har mjuknat något. Häll på krossade tomater, rör i crème fraiche och tillsätt kryddor. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av grytan och stäng av plattan. Vänd ner fisk, som är skuren i munsbitar. Locket på och låt fisken ligga och dra 5-10 minuter i grytan.

Vill du ha i räkor vänder du i dem nu och kryddar med lite körvel.

Originalreceptet kommer Klokboken av Göteborgs Stad.