Hemmagjord ketchup - ca 0,75-1 liter
1,2 kg tomater
2 stora gula lökar
1 selleristjälk
3 persiljestjälkar
salt
½ dl socker
2 msk balsamvinäger
1 tsk svartpeppar
Hacka lök och stek den glansig på svag värme i olivolja.
Tillsätt hackad selleri och persilja och stek med en kort stund.
Picka
tomaterna med en kniv och lägg ner dem i kokande vatten. Låt koka 5
minuter tills skinnet börjar lossna. Lägg ner tomaterna i ett kallt
vattenbad och låt svalna. Dra av skinnet och finhacka tomaterna. Ta även
vara på saften.
Lägg ner tomaterna i grytan och låt koka tills det börjar tjockna.
Ta nu fram stavmixern och mixa till en slät puré.
Smaksätt med valfri mängd salt och socker och droppa i lite balsamvinäger om du känner att syran inte riktigt är på plats. Peppra ordentligt. Låt nu koka tills termometern visar 100°C och tappa omgående upp ketchupen i steriliserade burkar. Förvara svalt.