torsdag 3 oktober 2013

Mjölksyrade tomater

Nu vill inte mina tomater mer. De helt enkelt vägrar att rodna. De har börjat frysa och vill in i huset och visst kan man hänga några kvistar i gardinstängerna och vänta i någon månad innan det händer något mer, men jag petar ner dem i en burk och ser till att göra en laddning med härliga mjölksyrade tomater. Det blir mycket gott.

Mjölksyrade tomater
1 kg minitomater
1 liter vatten
30 g salt


Börja med att koka upp vatten och salt och låt svalna till rumstemperatur. Var noga med att använda lagom med salt - 2 % i hela burken. Vid en salthalt om 6% kan mjölksyra inte längre bildas.

Skölj tomaterna mycket noga, skär dem i 2-4 delar, beroende på hur stora de är 
och peta ner dem i steriliserade och avsvalnade burkar. Häll på saltlagen och locket på.


Efter några dagar bubblar det frisk. Fyll på med saltlag ifall det behövs. 
Låt jäsa i rumstemperatur i 10 dagar innan du ställer dem svalt.