Läcker plommonkaka
200 g socker
250 g mjukt smör
4 äggulor
1 nypa salt
300 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
300 g (ca 6 st) fasta plommon
Nötkräm:
1 ägg
50 g malda hasselnötter/mandlar
1 äggvita
Topping:
2 msk florsocker
Vispa smör och socker till en krämig massa. Tillsätt äggulorna, en i taget. Vänd ihop bakpulver och mjöl och häll ner i smeten. Låt degen vila i kylen 30 min.
Vispa äggvitan. Blanda ihop ett ägg med de malda nötterna och vänd försiktigt
ner äggvitan. Skölj, halvera och ta ut kärnorna ur plommonen.
Ta ut degen ur kylen och tryck ut hälften i en smörad och ströbröad rund ugnsfast form.
Tryck ner plommonhalvorna jämnt över hela formen.
Bre på den pösiga nötkrämen och avsluta med andra halvan deg.
Baka i ugnen på 180°C i 40-45 minuter. Håll koll så att den inte bränns. Stick kakan med en
provnål för att vara säker på att degen är helt torr i mitten. Sikta över florsocker och servera.
Receptet kommer från den här fina bloggen.