Kaka med jujubär - ca 12 bitar
Kolač od žižula
Topping I:
250 g jujubär
30 g smör
1 msk honung
1 citron, saften
Smeten:
4 ägg
1 nypa salt
2 msk socker
150 g socker
1 msk vaniljessens
1 citron, rivet skal
100 g mjöl
60 g smör
Topping II:
1 msk florsocker
Kärna ur jujubären med en olivurkärnare, eller använd kniv.
Halvera jujubären.
Stek frukterna i lite smör. Häll på honung och citronsaft och stek på medelvärme tills de har mjuknat något, ca 5 min. Låt svalna.
Smöra och mjöla en rund form. Jag använder en form med 25 cm i diameter.
Separera äggen. Vispa äggvitor med nypan salt, tillsätt 2 msk socker och vispa tills det bildas mycket fasta toppar. Vispa äggulor med 150 g socker, vaniljessens och skalet från citronen. Vispa tills det blir ljust och krämigt.Sikta ¼ av mjölet över smeten och vänd ner ¼ av äggvitan. Vänd försiktigt med en slickepott. Jobba med att bevara så mycket luft som möjligt. Fortsätt tills allt mjöl och äggvita är nedvänt. Vänd inte för mycket och för noggrant för att inte tappa luft. Vänd nu ner det nedsmälta och avsvalnade smöret lite i taget. Häll upp smeten i formen och toppa med de stekta jujubären. Tryck ner dem något i smeten.
Grädda i ugnen på 175°C i ca 40 min. Kakan skall vara helt torr när du sticker den med en provnål.
Låt kakan svalna helt och sikta över florsocker innan servering.
Ursprungsreceptet för tårtbotten kommer från Det Goda Franska Köket.