onsdag 30 oktober 2013

Randalin - Isländsk rabarberkaka

Islands vanligaste bakelse heter Randalín, vilket betyder den randiga. Vanligast är att man fyller den  med rabarbersylt, vilket passar perfekt, då jag har sådant i överflöd. OBS! Varning för kladdighet.

Randalín - ca 10 bitar

100 g mjukt smör
125 g socker
2 ägg
350 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Fyllning:
3 dl rabarbersylt

Vispa ihop smör och socker och tillsätt äggen. Vänd ihop mjöl och bakpulver och vispa med äggsmeten. Häll i mjölk och vispa till en jämn deg. Du behöver två bakplåtspapper. Dela smeten i två delar och bred ut den riktigt tunt på varje bakplåt. Det kan ta en stund, för smeten är inte direkt medgörlig. Grädda varje plåt för sig på 200°C i ca 12 min.
Låt varje kakskiva svalna och dela dem på bredden så att du får 4 lika stora skivor.

Bred ut sylt på tre första skivorna och trava dem på varandra. 

Täck med den sista skivan. Skär bort alla kanterna (ät upp eller dyl).

Kvar har du 10 bitar att bjuda på. Du kan även skära dessa i mindre rutor om du så vill. 
Låt gärna kakorna safta till sig någon timma innan du serverar.

Här kan du läsa mer om originalreceptet.