tisdag 10 september 2013

Vallmokaka - Makovnjača

Vallmofrön används flitigt i fyllningar i flera kroatiska bakelser, till skillnad från i Sverige där de oftast används som dekoration på bröd. Jag är väldigt förtjust i dessa även om man får se till att ha en tandpetare till hands, för fröna fastnar mellan varje tand. Till jul gör man fyllningen med valnötter och man kan även fylla med färskost.

Vallmokaka - 2 längder
Makovnjača

25 g jäst
500 g mjölk
2 ägg
100 g socker
1 nypa salt
1 citron, skalet
1 apelsin, skalet
1 msk rom
1 kg vetemjöl
50 g smör

Fyllning:
200 g malda blå vallmofrön
150 g socker
200 g mjölk

Pensling:
1 vispat ägg

  Se till att få tag på malda vallmofrön (finns oftast att köpa i utländska butiker).
Hittar du inte så mal dem lite grovt med stavmixern.

Koka upp mjölk och socker och häll det över vallmofröna. Rör om och låt svalna helt.

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt och rör ut jästen i lite mjölk. Häll på resten av mjölken. Vispa ägg och socker krämigt och häll smeten i samma skål som mjölken. Tillsätt övriga ingredienser, utom smöret. Knåda en len deg och tillsätt mjukt smör som du knådar tills degen har sugit upp allt fett och blivit seg och len. Låt nu degen jästa 1 timma.

Dela degen i två bitar och kavla ut varje del till en platt kaka som är lika lång som formen du skall placera den i. Tjockleken får vara mellan 1-2 cm - bredden spelar inge roll då detta skall rullas ihop.


Placera längderna i sina formar och låt jäsa 30 min. Det går bra att låta längderna jäsa/bakas utan form.
Pensla längderna med uppvispat ägg och skjut in i ugnen på 200°C och låt gräddas i 40-50 min.
Låt svalna helt innan du skär den i skivor och serverar.

Vallmokakan ovan är gjord som endast 1 lång längd och då blev det lite mer fyllning. Funkar bra det med.