söndag 22 september 2013

Kålrabbigratäng till burgare med vaktelägg

För någon helg sedan besökte jag på Jordens Mat, en marknad som anordnas på Gunnebo Slott varje år. Där kan man få se på en hel del spännande grönsaker och varor och jag roffade åt mig både av dessa vackra kålrabbi och några vaktelägg. Dessutom blev jag lite sugen på att ha egna vaktlar...

Kålrabbigratäng - 5-6 port

1 kg fast potatis
2 mindre kålrabbi
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
½ purjolök
200 g riven ost
salt
svartpeppar

Skala och skiva potatis och kålrabbi. Lägg dem i en kastrull och häll på grädden och mjölken. Låt koka ca 10 minuter. Varken potatis eller kålrabbi får bli klara, de skall bara ha "börjat" att bli klara. Pressa i vitlöksklyftorna och i med salt och peppar. Rör om emellanåt så att de blir jämnt kokta.

Häll upp i en ugnsfast form och strö över purjolök och riven ost. Rör om lite slarvigt och 
toppa med 1 näve ost. Låt gräddas i nedre delen av ugnen på 225°C i ca 30 minuter.

Gör i ordning ett gäng hamburgare.

Stek upp ett vaktelägg till varje burgare. Lättaste sättet att knäcka äggen är att dra med en liten kniv över skalet.

Servera på en bädd av strimlad och gräddkokt savoykål. I vår familj vill vissa ha äggen vändstekta.

Och andra sunny side up!