måndag 30 september 2013

Plommonsylt

Svärmors och svärfars Victoria plommon är helt utsökta de första veckorna när de börjar bli lite halvmogna. Plommonen blir för mogna ganska snabbt och då duger de endast till sylt. Den här sylten gör vi även med Opal plommonen som kommer lite tidigare på säsongen.

Plommonsylt
2 kg plommon
1-1,2 kg socker
Kärna ur plommonen och lägg ner dem i en vid kastrull, om du har.

Låt koka upp, tillsätt sockret och sänk sedan till lägsta värme. Rör om då och då, särskilt i slutet 
är det viktigt att röra hela tiden. Om sylten bränner vid är det bara att slänga.

Mät gärna med en sylttermometer. Vill du ha plommonmos skall termometern visa 100°C, vill du ha plommonsylt blir det 102-104°C och vill du ha plommonmarmelad låter du det koka till 106-107°C.


När smeten börjar bli så här glansig är det ett tecken på att man närmar sig de högre graderna. Häll omgående upp sylten i heta och steriliserade burkar. Låt svalna i rumstemperatur innan du ställer dem svalt.