onsdag 11 september 2013

Lätta levergrytan

Lever är det ingen annan i familjen som äter, så när det tillagas gör jag några portioner att ta med till jobbet. Jag har faktiskt lyckats lura i ungarna av den här grytan när vi var och åkte skridskor i vintras (ni vet - mat i termos), så jag fortsätter jobba på leverintaget. Man kan ju inte ogilla lever bara för ordets skull...
Lätta levergrytan - 2-3 port

500 g ungnötslever
2 gula lökar
1 selleristjälk
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
500 g fast potatis
1 morot
5-7 dl  oxbuljong
1 lagerblad
1 dl vitt vin
salt
peppar
(1 näve sockerärtor)
(1 knippe hackad gräslök)

Hacka lökarna och stek dem glansiga i lite olja. När den är nästan klar tillsätter du hackad selleri och vitlök. Rör tills allt har mjuknat, salta lite och karamellisera. Vänd ner levern och låt den brynas lite lätt.

Pudra vetemjöl över levern och rör om. Skär potatis och morot i mindre bitar och vänd ner detta i grytan. Häll nu på buljong så att det precis täcker. Lägg i ett lagerblad och låt nu grytan puttra på svag värme i 1-1½ timma tills levern är fin och mjuk. Skulle det behövas mer buljong är det bara att tillsätta på vägen. Rör om emellanåt. Tillsätt vinet mot slutet, låt det koka med i en kvart. Smaka av med salt och peppar.

Dekorera gärna med hackad gräslök enligt översta bilden. 
Emellanåt lägger jag i lite sockerärtor i slutet, det blir gott det med.