fredag 31 maj 2013

Sparrissoppa

Soppa är inte enbart höst och vintermat. Vår/sommar när man inte orkar med så mycket stabbig mat brukar jag ta med soppa till jobbet och knapra på en pirog till det. Den här härliga soppan med vårens primör - sparrisen, är en riktig favorit. Säsong för sparrisen skall vara i maj och juni, så nu gäller det att passa på. Jag gjorde en sparrisomelett häromdagen och idag blir det soppa. Skall du äta soppan som en ensam måltid räcker receptet till 2 portioner.
Sparrissoppa - 4 port

350 g grön sparris
1 gul lök
1 msk smör
1 msk vetemjöl
5 dl vatten
1 msk hackad basilika/1 tsk timjan
salt
peppar
1½ dl grädde
1 äggula
(citronjuice)
Skölj sparrisarna. Bryt av den torra botten och släng bort. Bryt av de mjälla topparna och lägg dem i en skål för sig. Resten bryter du i småbitar.

Hacka löken och stek den glansig i smöret. Strö på vetemjöl och häll sakta på vattnet, rör hela tiden. Vänd ner sparrisstjälkarna och krydda med basilika, timjan, eller vad du gillar. Låt allt koka på svag värme ca 30 minuter. Sparrisarna skall vara helt mjuka. Mixa soppan med stavmixer.

Vänd ner sparrisknopparna och låt sjuda kort (2-3 minuter). Vispa äggulan med grädden. Vispa ner grädde och äggula i soppan. Låt inte soppan koka, utan bara värmas lite lätt på medelvärme, ett par minuter. Klicka i smöret och rör tills det smält.

Servera med en god ostmacka till, eller varför inte piroger.