onsdag 29 maj 2013

Gâteau Magique - Magisk kaka

Efter gårdagens inlägg kommer här då ett recept tillagat av 6-åringen. Receptet kommer från Michel Olivers: La Pâtisserie est un jeu d'enfants. Inget komplicerat, snabbt och lätt. Lite smet i en form och strö på pinjenötter.
Gâteau Magique - ca 12 skivor
(Magisk kaka)

3 ägg
2 dl (200 g) socker
1 nypa salt
1 dl (100 g) mjölk
1½ dl (150 g) olja
1 citron, skal och saft
5 dl (300 g) vetemjöl
2 tsk (10 g)  bakpulver
4 msk (30 g) pinjenötter

För formen:
1 msk olja
2 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 180°C. Knäck äggen i en skål. Tillsätt socker och salt och vispa tills det blir ljust och krämigt. Tillsätt mjölk och olja, riv skalet från en väl tvättad citron och pressa citronens juice, som du också häller i smeten. Rör ihop mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Rör ihop till en slät smet.
Olja en rektangulär bakform med 1 msk olja och mjöla den med 3 msk mjöl. Häll smeten i formen. Sätt in formen i ugnen och grädda 15 minuter. Kakan kommer ha svällt upp något. Ta ut kakan och strö på pinjenötterna. Grädda ytterligare 40-45 minuter.
Vill du baka på franska finns originalreceptet här ovan. Klicka på bilden för att förstora.
Vad som inte funkade med receptet: pinjenötterna skall läggas på efter 15 minuter, men då har kakan redan bildat en liten skorpa och nötterna  faller helt åt sidorna när kakan bubblar upp efter ytterligare några minuter. När vi sedan skär kakan i skivor, så lossnar nästan alla nötter. Vårt tips blir att lägga på pinjenötterna med en gång i början. De väger inte så mycket och kommer troligtvis inte sjunka till botten.