lördag 11 maj 2013

Petit Beurre

Dessa spröda franska smörkex är något jag är uppvuxen med. Mamma köpte kex i affären och använde dem i andra bakverk, eller doppade i kaffet. Tyvärr är butiksköpta kex oftast fulla av tillsatser och innehåller sällan något smör. Därför bakar jag dessa själv. Stansformen kan du köpa i din vanliga bokhandel ihop med boken om Franska Smörkex. Kavla dem så tunt du kan, så blir de ännu godare.

Petit Beurre - ca 100 kex (tunt kavlade)

250 g socker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g smör
125 g vatten
510 g vetemjöl
1 tsk bakpulver

Häll upp socker, vaniljsocker, salt och smör i en kastrull och låt smälta ihop. Låt vätskan svalna till fingervärme. Häll upp vätskan i en bakskål. Mät upp mjöl och bakpulver i en annan skål och rör om. Vänd ner mjölet i smörvätskan och vispa frenetiskt så att det inte bildas några mjölklumpar. Degen skall bli slät och len, men kommer vara ganska lös.

Täck degen med plastfolie i direktkontakt med degen och låt vila kallt i 3 timmar.

Kavla degen på väl mjölat bakbord. Kavla så tunt det går. För över degen till ett bakplåtspapper och kavla till den så att den blir slät. Stansa nu ut formar och dra bort överskottsdegen. Låt kakorna vila i kylen i minst 30 minuter så behåller du texten från stämpeln.

Grädda kakorna i ugnen på 180°C 12-15 minuter. De skall bli gyllenbruna.