Dalmatisk nötrulle - ca 8 port
(Dalmatinska Pašticada)
ca 1½ kg nötrulle
150 g pancetta (rökt fläsk)
2 vitlöksklyftor
8 nejlikor
1 rödlök
1 selleristjälk
1 morot
100 g torkade plommon
2 dl krossade tomater
5 dl vatten
2 dl rött vin (eller prošek om finnes)
1 msk hackad persilja
salt
peppar
Klappa köttet torrt.
Skär pancetta och vitlöksklyftor i små bitar. Stick små snitt med en liten grönsakskniv
i köttet och tryck in pancetta och vitlöksklyftor. Placera på både över och undersidan.
Salta och peppra rullen och bryn den i olja på alla sidor i en stekpanna.
Böj rullen om den inte får plats i stekpannan.
I en kastrull steker du hackad lök och selleri glansiga i olivolja. När det har karamelliserats slänger du i grovriven morot och finskurna torkade plommon, häller på krossade tomater, vatten och rött vin. Låt koka upp. Lägg i köttet, du kommer antagligen behöva böja till det rejält. Köttbiten kommer krympa. Locket på och ställ kastrullen i ugnen på 175°C i 3 timmar. Vänd köttbiten efter halva tiden. Stick köttet med en provnål. Det skall vara mjukt.
Ta ut köttet och skär det i skivor. Såsen mixar du med en stavmixer - grovt, det får inte likna babypuré. Lägg ner köttet i såsen och servera. Traditionellt sätt serveras rätten med gnocchi. Men testa gärna med polenta också.