måndag 27 maj 2013

Nässelsoppa med örter från trädgården

När nässlorna precis börjar växa är de som bäst. Det är de späda skotten (ljusa bladen) som man helst skall plocka. Nässelsoppa smakar ungefär som spenatsoppa och denna varianten med örter från trädgården ger soppan en fin och mustig smak. Man blir bra mätt på bara en tallrik och att den dessutom är oerhört näringsrik gör inte saken sämre.
Nässelsoppa med örter från trädgården - 2 portioner

1 msk smör
1 hackad gul lök
1 liter nässlor (ca 100 gram)
2 blad vitlöksblast
5 basilikablad (1 tsk torkad)
1 liten kvist libbsticka (ca 1 msk hackad/1 tsk torkad)
5 dl soppbuljong/kycklingbuljong/grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt
peppar

Topping:
1 dl hackad gräslök
2 pocherade ägg
eller 2 msk crème fraiche

Börja med att rensa, plocka och skölja nässlorna. Ha diskhandskarna på! Koka upp vatten i en 3 liters kastrull och blanchera nässlorna lite kort. Plocka upp nässlorna ur vattnet och häll bort vattnet, som kanske kan han skräp i botten (sand, jord etc.)
Fr v medurs: vitlöksblast, gräslök, basilika, libbsticka
Stek löken glansig i smöret. Hacka vitlöksblast, basilika och libbsticka och vänd ner detta. Hacka nässlorna grovt och vänd ner dem också. Häll på buljong och grädde och låt koka upp. Låt koka på svag värme i ca 10-15 minuter. Ta fram stavmixern och mixa soppan slät. Smaka av: tillsätt salt och peppar.

Toppa soppan med finhackad gräslök och ett pocherat ägg, eller en klick crème fraiche. Servera gärna med en bit vitlöksbaguette till.