Nässelsoppa med örter från trädgården - 2 portioner
1 msk smör
1 hackad gul lök
1 liter nässlor (ca 100 gram)
2 blad vitlöksblast
5 basilikablad (1 tsk torkad)
1 liten kvist libbsticka (ca 1 msk hackad/1 tsk torkad)
5 dl soppbuljong/kycklingbuljong/grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt
peppar
Topping:
1 dl hackad gräslök
2 pocherade ägg
eller 2 msk crème fraiche
Börja med att rensa, plocka och skölja nässlorna. Ha diskhandskarna på! Koka upp vatten i en 3 liters kastrull och blanchera nässlorna lite kort. Plocka upp nässlorna ur vattnet och häll bort vattnet, som kanske kan han skräp i botten (sand, jord etc.)
Fr v medurs: vitlöksblast, gräslök, basilika, libbsticka |
Toppa soppan med finhackad gräslök och ett pocherat ägg, eller en klick crème fraiche. Servera gärna med en bit vitlöksbaguette till.