Den vanligaste kakan till fikat borde nog vara bondkakan, ändå är det knappt någon som ägnar tid åt att baka dem, utan man köper en låda i affären och så står den i skåpet i två år och är lika "fräsch och fin" då som den var när den köptes. Hemma hos oss bjuds alltid på hembakat, inga låd-kakor.
Receptet är upphittat i den första utgåvan av Vår Kokbok som utgavs 1951. Jag har i lite mer nötter än vad som finns angivet i originalet och så bakar jag aldrig med margarin utan med äkta smör.
Bondkakor - 25 st
150 g vetemjöl
100 g socker
75 g smör
1 tsk bikarbonat
1 msk sirap
35 g finhackad sötmandel
Blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Smöret skall finfördelas mellan fingrarna. Degen placerar du på ett bakplåtspapper och formar till en salamilängd, rulla ihop och forma längden fint så att den får en diameter på ca 3 cm. Ställ längden kallt ca 1 timma. Skär sedan ca 7 mm tjocka skivor, placera på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen ca 8-10 minuter på 225°C. Kakorna skall vara gyllenbruna.