måndag 13 maj 2013

Pljeskavice med riži biži

Pljeskavice är den kroatiska varianten på hamburgare (görs nog på hela balkan) och riži biži är helt enkelt ris med gröna ärtor. När jag var liten gjorde mamma pljeskavice med stora hemska lökbitar i, som knastrade när man bet i dem. Jag ämnar inte utsätta mina barn för detta, så i mina pljeskavice blir det riven lök. Dessutom är det barnen själva som idag klappar ihop burgarna - då får de ännu bättre aptit för maten.

Pljeskavice - 10-12 st
1 kg nötfärs/lammfärs
1 ägg
1 riven lök
1 riven vitlök
1 msk hackad persilja
salt
peppar
Blanda ihop alla ingredienserna. Forma runda bullar och tryck dem mot en yta av 
tex. metall eller porslin, så att köttet glider ut fint och det blir jämna och fina pljeskavice.
Stek dem i smör.

Riži biži - ca 6 pers
1 hackad gul lök
4 portioner ris
salt
1 dl gröna ärtor

Stek löken glansig. Häll på ris, salt, ärtor och vatten och koka enligt risets instruktioner.

Blancherade agretti med lite vitlök, salt och olivolja.