fredag 30 maj 2014

Söttnekaka - Västerbotten

Ytterligare ett bröd receptet, som kommer från ett utskick från Västerbottens läns hembygdsförening 1974. Dessa lite små-söta kakorna liknar mest tekakor. Jag har minskat mängden sirap rejält från ursprungsreceptet och tycker att det blir lagom sött så här.

Söttnekaka - 4 kakor

Skållningen:
250 g rågsikt (eller 175 g vete + 75 g råg)
250 g mjölk

Del II:
10 g jäst
200 g mjölk
5 g salt
50 g sirap
250 g vete

Väg upp rågsikt och låt mjölken koka upp i en kastrull. Häll den heta mjölken över mjölet, rör om, täck med  plastfolie och låt vila ca 8 timmar.
 
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och blanda med gårdagens skållning. Låt jäsa 1 timma, eller lite drygt. Dela i 4 bitar och platta ut på bakbordet till 1 cm tjocka kakor. Nagga med gaffel på båda sidorna. Sätt ugnen på 225°C och grädda i 15 minuter.

Originalreceptet:
Söttnekaka. Recept lämnat av fru Ellen Röckner, Röbäck.
5 kg rågsikt siktas i ett tråg. 5 1 mjölk kokas upp och slås het över mjölet. Mjölk och mjöl rörs snabbt ihop, när de är ordentligt sammanrörda slås ett papper om tråget, som sedan täcks med ett gammalt täcke och sättes varmt till - exempelvis mot ett element, det är viktigt att det inte står på en dragig plats. Efter 6-7 timmar tas täcket bort. Någon timme dessförinnan har 3 paket jäst lösts upp i ljummen mjölk och litet vetemjöl har tillsats. Jästblandningen kan nu röras ner i stöpan, som sedan rörs om ordentligt. Om stöpningen börjat vid 2-3 tiden på dagen, kan alltså jästen tillsättas på kvällen. Hela stöpan får sedan stå och jäsa över natten. Om morgonen tillsätts 1 kg sirap, en timme före utbakningen. Degen bakas nu till kakor med 30 cm diameter, ungefär 1 cm tjocka. Naggas på över- och undersida med stålnagg. En sådan stöpa ger 25-30 kakor. När utbakningen av hela degen är klar, kan gräddningen av de första kakorna börja. De bakas helst i bakugn i samband med tunnbrödsbak. Ugnen får inte vara för varm, särskilt inte i mitten, glöden förs åt sidorna. Ugnen lämnas öppen. Bakas till jul och förvaras frusna i en matbod. Söttnekakorna värms innan de äts.