måndag 26 maj 2014

Hemmagjord fetaost

Fetaost ligger rätt i tiden. Till sommaren vill vi gärna äta lite lättare mat, som ändå mättar bra. Fetaosten med sin syra och fräschör hör till sommarfavoriterna. Hållbarheten är lång, om man låter osten ligga i saltlaken. Hemma hos oss tog den slut inom en månad, enbart för att vi glömde den i kylen och den var lika fräsch som första dagen.

Fetaost – ca 1 kg ost

10 l opastöriserad mjölk
1 msk löpe
2 dl fil eller yoghurt
120 g salt
Värm mjölken till 30-32°C. Tillsätt 2% filmjölk eller yoghurt. Båda funkar lika bra och det går utmärkt att blanda. Låt mjölken förmogna i 30 min. Tillsätt sedan löpe och låt löpa i 40 min. Bryt osten i 1½-2 cm stora kuber. Låt vila 30 min. Vänd massan med dina vältvättade händer så att vasslan släpper ytterligare och låt vila 30 minuter igen. Ta en ostduk och sänk ner den under ostmassan. Fånga upp all massa.
Ställ en ostform över en kastrull. Vasslan skall sparas, därför låter man ostformen rinna av i en större form. Ta upp duken med massan - vasslan och allt. All vassla skall vara med för att osten skall bli så tät som möjligt. Låt nu vasslan rinna av i 24 timmar, lägg en press på osten. Vänd osten ett par gånger.

Efter 1 dygn saltar man osten runtom med 50 g salt. Man kan också välja att skära ner osten i skivor i detta skede. Låt stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur för att torka ut. Totalt skall osten stå i rumstemperatur i 3 dygn för att bli lite hårdhudad.

Samtidigt som osten torkar ut, tar man 1 liter av vasslan och låter surna i rumstemperatur i 3 dygn. Salta med 70 g salt, rör så att saltet löser sig, laken skall ha en saltmängd om 7%. Häll den saltade vasslan över osten. Lagra osten i kylen i minst en vecka innan du äter den.

Det är viktigt att låta vasslan surna och även att låta osten torka ut ordentligt. Annars kan osten komma att bli mjuk och slabbig. Se bild nedan på ost som har börjat lösas upp i vasslan.