fredag 2 maj 2014

Karibisk chokladkaka

Varför den här kakan har fått namnet "Karibisk" har enbart med sockret att göra. Jag fick tag på en förpackning med melass socker, som är oraffinerat rörsocker. Mörkt, mustigt och massor av kola toner. Jag har bakat kakan flera gånger i det senaste och den blir ljuvlig.
Karibisk chokladkaka

Smeten
5 ägg
200 g mörkt melass socker (mörkt muscovado)
3 g salt
200 g vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl grädde 
100 g mörk choklad
50 g mjölk choklad
100 g osaltat smör

Glasyr
20 g smör
3 g salt
½ dl grädde
50 g melassocker
50 g mörk choklad

Ställ choklad och smör i ett en skål ovanpå ett vattenbad och låt smälta ihop. Vispa ägg och melass socker fluffigt. Får du inte tag på melass socker, går det bra att använda mörkt muscovado socker, eller vanligt råsocker. Strö i salt. Vänd ihop vetemjöl och bakpulver och vispa ner i smeten. Häll i grädde och rör om. Vänd ner den smälta choklad och smörblandningen och rör ihop. Klä en avlång brödform om minst 1½ liter med bakplåtspapper och häll ner smeten. Låt gräddas på 175°C i 50-55 minuter. Kakan får lov att vara lite fuktig i mitten. Ta ut den ur formen, lägg den på ett galler och låt svalna.

Vill du ha på glasyr, vilket är helt frivilligt, skall kakan vara helt sval innan du häller på den, annars rinner allt av. Vänd ner alla ingredienser till glasyren i en kastrull och koka ihop. Häll över kakan.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar