måndag 5 maj 2014

Francuska salata - Fransk sallad

Francuska salata är ett klassiskt tillbehör, som serveras på varenda kroatiskt bröllop. Den här "franska" salladen är egentligen ett ryskt påhitt. Kocken gav den namnet "fransk", men fransmännen kallar den Salade Russe (rysk sallad). Den är dessutom väldigt lik den svenska Legymsalladen. Salladen serveras gärna till kallskuret, men funkar även bra till grillat.
Francuska salata - 1 stor skål

500 g fast potatis
5 ägg
500 g morötter
500 g gröna ärter
250 g cornichons
1 dl creme fraiche
1 msk senap
salt
peppar

Majonnäs
3 äggulor
4 dl olja
2 msk vinäger
1 tsk dijon senap
salt

Koka potatisarna med skal på. Låt svalna något, skala och tärna fint. Låt svalna helt. Hårdkoka äggen 8 minuter. Skala dem och tärna dem. Lägg i samma skål som potatisarna.

Skala morötterna och tärna dem fint. Koka 5 minuter. Häll i de gröna ärterna, låt koka upp igen, på med lock och ta bort från spisen. Låt ligga 5 minuter ihop med morötterna. Häll av vattnet och lägg i kallt vatten för att snabbt svalna. Lägg i samma skål med potatisarna. Hacka cornichons fint. Lägg i samma skål med potatisarna.

Gör majonnäsen enligt instruktionerna här.

Rör ihop creme fraiche och senap ihop med majonnäsen. Häll över grönsakerna. Salta och peppra och rör om. Smaka av om det behövs mer salt.