onsdag 28 maj 2014

Rullebrö - Västerbotten

Mera bröd från Västerbotten. Det är dags för Rullebrö, som hänvisar till att brödet rullades istället för naggades, för att få det tunt och fint. Jag använder en vanlig kruskavel, vilket jag antar att man menar i receptet, som kommer från ett utskick från Västerbottens läns hembygdsförening 1974.

Rullebrö - 4 st

1 nypa jäst
400 g mjölk
250 g rågmjöl
250 g kornmjöl
10 g salt

Rör ut nypan jäst i ljummen mjölk och tillsätt mjöl och salt. Knåda ihop och låt jäsa under natten - ca 8 timmar. Dela degen i 4 bitar. Lägg dem på väl mjölat bakbord, runddriv och rulla sedan ut med kruskavel, någon mm tjock kaka.

Grädda i ugnen på 250°C i 7-10 minuter. Trava kakorna på varandra och linda in med en duk om du vill ha mjuka bröd eller låt svalna på galler om du vill ha hårda.

Originalreceptet: "Rullebrö" motsvarar närmast ljusugnsbrödet. Det bakades av korn- och rågmjöl, som stöptes i mjölk. Till degen sattes jäst. När den jäst 10-12 timmar bakades den ut som tunnbröd utom i det avseendet att brödet inte naggades utan "rullades" med en "rull". Det gräddade brödet var ca 5 mm.