söndag 11 maj 2014

Blodpalt - Blodbröd

Blodpalt tycks vara något man tillagat i flera delar av landet, men då jag har träffat på många västerbottiska recept med blodpalt, så då fick brödet helt enkelt "tillhöra" det här landskapet. I min jakt på västerbottiska recept hittade jag dokument från Västerbottens Museum och även här dyker recept på blodpalt upp. I detta recept har jag inte följt någons recept alls, utan helt gått på egen erfarenhet tycke. Om någon undrar, blodpalt är riktigt gott, men det var lite läskigt att röra med händerna i blodet.

Blodpalt - Blodbröd - 4 st runda bröd
Västerbotten

25 g jäst
225 g mjölk
50 g mörk sirap
25 g salt
225 g grisblod/nötblod
250 g råg
500 g vete
50 g gåsfett/smör

Börja med att lösa upp jästen i den ljumna mjölken. Rör ut sirap och salt och tillsätt blodet. Rör ut mjölet och knåda ihop till en deg. Klicka på rumsvarmt fett och knåda till en spänstig deg. Låt degen jäsa 1 timma.

Forma till runda kakor och platta ut dem. Stansa ut ett litet hål i mitten, nagga noga på båda sidorna och låt jäsa 45 minuter. Grädda bröden på 225°C i ca 20 minuter.

Textudrag ur Västerbottens läns hembygdsförenings utskick från 1971:4:
Blodbröd
I bakutråget hälldes blod, vilket blandades med ganska mycket vatten och lite tunnmjölk, varefter man rörde i rågmjöl och jäst. Under aftonen och natten fick denna stöpa stå nära spiseln och jäsa. Men stark värme fick man inte ha åt blodbrödstöpan, ty den hade lätt för att bli sur jäst. Sen på kvällen rörde man in mera rågmjöl i degen, på morgonen arbetade man upp degen i tråget och öste sedan upp den på bakubordet, där man knådade den i kornmjöl. Utav denna deg bakade man kakor, som till tjocklek och vidd voro alldeles lika med kakukakorna. Dessa kakor naggades med fjädernaggorna. Nu hade naggar en inte annat att göra, sedan kakorna voro naggade än att på bakufjälen föra dem in i ugnen och där vända dem och låta dem gräddas ganska hårt. Blod-brödkakorna bräcktes inte. Man lade upp blodbröden på käppar och brädstumpar, som man lade upp över åsarna under taket i bakustugan. Blodbrödkakorna måste man ha inne i ett rum, som kunde hållas någorlunda varm, tills de blev torra och styva, då man kunde bära dem till stolpboden. När man skulle tillreda blodbröd till måltiden, behövde man bara bryta sönder ett tillräckligt antal kakor i mindre stycken, lägga dem i en gryta med vatten i och koka dem en kort stund. Man åt blodbrödet med smör till. På de heta blod-brödstyckena lade man smörklickar som man strök ut på brödet, åt det sedan och sköljde ned med tunnmjölk. (Sorsele, O. P. Pettersson. )