lördag 17 maj 2014

Carpaccio di polpo - Bläckfiskcarpaccio

En riktigt imponerande rätt att bjuda på och faktiskt mycket lättare att göra än vad man kan tro. De här rätten fick även min svärmor att våga smaka, trots att hon tidigare aldrig har ätit bläckfisk hemma hos oss.
Carpaccio di polpo - 8 port
(Bläckfiskcarpaccio)

1 stor åtta-armad bläckfisk (octopus), ca 0,8-1,2 kg
1 morot
1 lök
1 lagerblad
1 bit selleri
1 tsk svartpepparkorn
vatten så det täcker

3 msk olivolja
½ citron, saften
salt
svartpeppar
1 msk finhackad persilja


Bläckfisken du skall använda skall ha varit frusen. Annars kommer du behöva slå den med en kötthammare, länge... När du väl skall använda bläckfisken skall den vara tinad. Börja med att rengöra bläckfisken. Skölj den noga i kallt vatten och töm huvudet på smuts. Fyll en stor kastrull med vatten och lägg i morot, lök, lagerblad, selleri och svartpepparkorn. När vattnet börjar koka doppar du bläckfiskens armar i det heta vattnet ett par gånger, så att de krullar upp sig. Detta kommer ge dem en vacker form. Koka bläckfisken i vattnet i 45 minuter.
Häll av vattnet och lägg bläckfisken på en skärbräda. Skär av huvudet och ta bort mittpartiet mellan armarna. Skär i 4 bitar. Ta en ren plastflaska eller mugg och skär av toppen. Det är lättare att arbeta med en behållare som har en plan botten.

Tryck ner den varma bläckfisken i botten på formen och pressa ner den ordentligt. Klipp formen på sidorna så att du kan vända dem över bläckfisken och pressa ytterligare.
Plasta in allt med plastfolie, så att det sitter tätt. Ställ i kylen i 24 timmar. När du öppnar paketet så har det blivit alldeles stelt och håller bra för att kunna skiva.
Skivar gör du bäst med en skärmaskin, men har man ingen sådan får man göra sitt bästa för hand. Skär så tunt som du kan. Droppa över olivolja, pressa över citron, krydda med lite persilja, salt och svartpeppar och servera.