fredag 23 maj 2014

Pikkebröd - Västerbotten

Pikkebrödet baserar sig på samma deg som för Tjockkaken. Kakan är lite tunnare och pickades med en bröpikk och fick därför namnet Pikkebröd. Brödet får en god, rund smak. Varsågoda - en västerbottnisk specialité från äldre dar.

Pikkebröd - 8 st

Skållning
500 g rågmjöl
400 g mjölk

Degen
2 dl ljummet vatten
10 g jäst
10 g salt

Hetta upp mjölken så att den nästan kokar och häll den över mjölet. Arbeta med en slev. Forma till en klump och linda in i plastfolie. Låt stå 8-12 timmar.

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och knåda ihop med gårdagens deg. Degen kommer nu bli något lösare. Täck degen med en kökshandduk och låt jäsa i 1 timma. Dela degen i 8 delar, tjocka kakor ca 1 cm tjocka.Picka med gaffel. Lägg dem på bakplåt och låt jäsa 30 minuter. Värm ugnen till 225°C och grädda i 20 min. Ta ut dem ur ugnen och täck med en kökshandduk. Låt svalna helt. Förvara i plastpåse i kylskåpet.

Receptet kommer från ett utskick från Västerbottens läns hembygdsförening 1974. Det kommer från Vilhelmina och så här lyder originalet:

"Pikkebröd" bakades på samma deg som "Tjockkaken", ibland dock med inblandning av malen eller stampad potatis. Bröden var runda, 1-2 cm tjocka. De klappades ut med händerna och "pikkades" med en "pikk". Vid gräddningen eldades först ordentligt i bakugnen. Hettan prövades genom att man lade ett halmstrå på hällan. Om det sakta förkolnade var den lagom varm, brann det genast var den för het. När bröden skjutits in i ugnen sattes "ugnstäppan" för ugnsöppningen. Detta bröd användes till helgerna, beströks med smör och åts till kaffe.