torsdag 14 november 2013

San Francisco Sourdough - Grahamsbröd

För att baka ett riktigt San Fransisco Sourdough behöver man naturligtvis surdeg med bakterier från San Fransisco. Men faktum är att det var ett bageri från Los Angeles som vann en utmärkelse för bästa San Fransisco Sourdough. Nu bakas den även i Sverige, med Partille bakterier.  



















San Fransisco Sourdough - 2 bröd

1,3 kilo vetemjöl
200 g grahamsmjöl
975 g vatten
30 g salt
400 g levain

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.

Knåda ihop alla mjölsorterna med vatten,  salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.

Spara en liten bit deg (levain) till nästa bak. Dela resten av degen i två delar och rulla ihop till en avlång limpa, eller forma till en boule och låt den gärna jäsa i jäskorg i 1½-2 timmar i rumstemperatur. Ugnen värmer du till 250°C.

Stjälp upp brödet på en het plåt i ugnen, eller på en het baksten och snitta snygga snitt. Se till att det finns vatten i en ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga. Brödet bakar du ca 35-40 minuter och det skall vara ca 92-96°C inuti när det är klart, mät gärna med en termometer.