måndag 25 november 2013

Klassisk ungersk gulasch

En härlig gryta på klassiskt vis. Som med alla grytor gäller det att tillaga den dagen innan den skall ätas, så blir den bara godare att äta dagen efter. En ungersk gulasch har oftast potatis med direkt i grytan, så tillbehöret blir bara några skivor gott bröd att servera till. Gulaschen skall vara något mellan en gryta och soppa, inte för tjock, inte för soppig.

Klassisk ungersk gulasch - 4-5 port
(Gulyás)

750 g nötkött (bringa, högrev, bog)
1 gul lök
2 morötter
1 palsternacka
1 selleristjälk
1 vitlöksklyfta
1 tsk kumminfrön
2 lagerblad
1 msk tomatpuré
1 liter vatten
3 potatisar
1 msk ungersk paprika (het eller mild)
svartpeppar
salt
(1 rökt ungersk korv)
1 grön paprika
Stycka köttet i mindre bitar. Bryn dem i en gryta. Se till att lägga köttbitarna glest, 
så att det inte börjar koka, utan verkligen bryns på alla sidor. Ta ut köttet ur grytan.

Hacka lök, morötter och selleri och stek detta på låg värme tills löken är mjuk och glansig. Tillsätt den hackade vitlöken, mortlade kumminfrön och lagerblad. Klicka i tomatpurén och bryn den lite lätt innan du häller på vattnet och vänder ner köttet.
Lägg i grovt tärnad potatis och strö på ungerskt paprika pulver. 
Här får du känna efter hur het du vill ha din gryta. Kanske lite av varje?
Lägg även i den skivade ungerska rökta korven om du vill ha med sådan.

Låt grytan koka 2-3 timmar beroende på vilken typ av kött du använder. När köttet börjar 
bli mjukt lägger du ner skivad grön paprika och låter den koka med de sista 20-30 minuterna.