tisdag 19 november 2013

Black forest cupcakes


En mycket saftig kaka med härliga körsbär. Smeten smaksätts med kaffe och vill man ännu mer vuxen kan man marinera körsbären i cherry innan man blandar ner dem i smeten. Mums.
Black forest cupcakes - 12 st

Smeten:
150 g mörk choklad
150 g mjukt smör
4 ägg
1 nypa salt
1 msk socker
150 g socker
90 g mjöl
2 msk kokt starkt kaffe
200 g frusna körsbär

Topping:
3 dl grädde
1 msk florsocker
12 körsbär till dekoration

 Börja med att smälta chokladen ovanpå ett vattenbad.

När chokladen har smält, tar du av den från vattenbadet. Klickar i smöret lite i taget och 
rör om tills varje omgång har smält, innan du lägger i mer. Du kommer få en puddingliknande 
chokladkräm. Låt svalna till rumstemperatur. Ställ inte in i kylen.

Separera äggen.Vispa äggvitor och salt till mjuka toppar, tillsätt 1 msk socker och vispa till hårda toppar.

 Vispa äggulor och socker länge tills det blir krämigt. Helst skall det inte kännas att det är några sockerkristaller kvar i smeten, utan det skall vara helt vitt och slätt. Krämen skall bilda spår.

Vänd ner den avsvalnade chokladen och kaffet i ägguleblandningen och fortsätt vända tills det är genomblandat. Vänd nu ner mjöl och äggvita lite i taget, ca 1/3 av varje tillsammans och vänd försiktigt. Du skall behålla luften och fluffigheten.

Häll upp smeten i muffinsformar. Om du har en muffinsplåt kan du ställa
formarna i groparna för bättre stöd. Grädda dem på 175°C i ca 15 min.

Vispa grädden och smaksätt med florsocker. Spritsa på cupcakes med en stjärntyll och dekorera med ett körsbär på toppen.