onsdag 6 november 2013

Burmesiska burgare

Jag har spanat in ytterligare ett recept ur Naomi Duguids bok Burma: Rivers of Flavor. Som jag trodde blev de här små burgarna väldigt saftiga och smakrika.
Burmesiska burgare - 4-5 port

450 g malet nötkött/fläskköt
1 citrongräs
3 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
1 msk riven ingefära
1 nypa gurkmeja
1 tsk salt
50 g kokt jasmin- eller basmatiris
½ tsk cayennepeppar
1 msk tomatpuré

Hacka citrongräs, vitlök och schalottenlök. Lägg dessa i en skål ihop med riven ingefära och gurkmeja. Mixa med en stavmixer. Häll över röran på köttfärsen och tillsätt även salt, kokt ris, cayennepeppar och tomatpuré.

 Blanda ordentligt. Smeten räcker till ca 8 biffar. Forma pannbiff-stora burgare, som du plattar till lätt.
Stek burgarna i stekpanna och servera gärna med lite het stekt paprika (jag har sivri paprika), samt gott bröd.

Rensa paprikan från kärnor och stek i lite olivolja. Salta och servera till burgarna.