lördag 30 november 2013

Fisk panerad i ölsmet

Gillar man inte öldoft kanske man skall avstå från den här smeten. Ölen ger smeten en god arom och frasighet, men doften av öl kvarstår. Man kanske kan ersätta ölen mot kolsyrat vatten? Det får jag testa nästa gång.
Fisk panerad i ölsmet - 4-6 port

1 kg filé av kummel, sej, eller kolja
2 ägg
2 dl ljus öl
1 nypa salt
lite svartpeppar
150 g vetemjöl
5 dl olja
Skär fisken i portionsstora bitar. Separera äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ihop äggulor, äl, kryddor och vetemjöl till en klumpfri smet. Vänd ner äggvitorna försiktigt så att smeten blir fluffig.

Värm upp oljan i en liten kastrull. Salta fiskfiléerna...

...och doppa dem i smeten.

 Lägg dem försiktigt i den heta oljan. Fritera tills gyllengula på båda sidorna.

 Låt rinna av på hushållspapper. Servera varma med en citronskiva till.