lördag 16 november 2013

Ossobuco Milanese


Den här rätten ger rejält med kött och mört sådant. Att laga kött med ben på är förträffligt om man är ute efter mycket smak. Kalvlägg är just ett sådant kött och i den här klassiska italienska måltiden kommer de till sin rätt.

Ossobuco Milanese - 4 port

4 st rejäla kalvlägg
1 morot
1 gul lök
1 selleristjälk
125 g krossade tomater
1 dl vitt vin
5 dl oxbuljong
salt
peppar
Kalvlägg av prima kvalité.

Bryn läggen i smör och olja på båda sidor. Ställ köttet åt sidan.

Glasera hackad gul lök, selleri och morötter tills de är mjuka och glansiga.

Tillsätt krossade tomater, vin och buljong. Tillsätt köttet och krydda med salt och peppar. Låt köttet koka i 1½ timma. Servera med saffranskryddat ris.

Vanligtvis brukar italienarna strö på gremolata över sina lägg, för att få mer arom.

Gremolata:
1 msk hackad persilja
1 hackad vitlök
skal från 1 citron
salt
peppar