söndag 3 februari 2013

Toast bröd med levain

Ett riktigt gott toast bröd måste man alltid ha i frysen så att man kan göra toast och varma mackor när man än blir sugen.


Toast bröd med levain - 2 limpor

Matningen:
350 g levain
210 g mjöl
140 g vatten

Bakningen:
350 g levain från ovan
700 g vatten
1 tsk honung
1 dl olivolja
750 g vetemjöl
250 g durumvetemjöl
20 g salt
frön (tex. sesam, vallmo, fänkål)

Ta ut din levain från kylen och låt den stå i rumstemperatur i en timma. Mata den med mjöl och vatten och låt stå i 8 timmar och jäsa. Ta nu bort 350 g och spara till nästa bak.

Resten av levainen rör du ut med vattnet, honungen och olivoljan. Tillsätt allt mjöl och arbeta degen i ca 15 minuter. Tillsätt sedan saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Degen skall ha blivit slät och spänstig och skall släppa från bakbordet, eller bunkens kanter.

Låt nu degen jäsa i en insmord plastlåda i ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma. 
Efter sista viket har degen rest sig ordentligt.

Ta fram två bakformar om 1½ liter. Fetta in dem med smör. Dela degen i två bitar och forma till limpor. Lägg limporna i formarna och låt jäsa ca 1½ timma. 


Sätt ugnen på 250°C. Spraya bröden med vatten och strö på frön om du vill. Vattnet behövs för att fröna skall fastna. du kan också spraya lite vatten på precis innan du lägger in dem i ugnen. Jag vill inte ha någon hård skorpa på de här bröden, så jag bakar inte med någon ånga i ugnen. Efter 15 minuter sänker du värmen till 200°C och bakar ytterligare 15-20 minuter. Mät gärna med stektermometer, bröden skall vara 92-96° inuti.

Ta omgående ut bröden ur sina formar och låt svalna på galler.

Låt bröden svalna helt innan du skär dem i skivor och fryser ner. Om bröden fortfarande är varma kommer skivorna klistra sig vid varandra.