söndag 24 februari 2013

80-tals fest: Chokladmousse & Charlotte Russe

Ni har kanske uppmärksammat att det har lagats lite 80-tals mat hemma hos mig på senaste tiden. Allt med inspiration inför min väninnas födelsedagskalas. Det blev ganska lätt att välja ut maten. Vi tog det vi mindes att våra mammor brukade laga och som var gott. Många kommer säga "nej nej, det där är inte 80-tal". Många rätter kanske började ätas ett visst årtionde, men var populära även på 80-talet, så det är svårt att sätta ett exakt årtal på en maträtt.
Födelsedagsbarnet, som Sue-Ellen Ewing!
Den händige mannen - för kvällen som David Lee Roth.
Första gången jag lagar mat i axelvaddar. Det går åt mycket grädde och chilisås till Flygande Jakov.
Till förrätt blev det Räkcoctail, till varmrätt Flygande Jakov och även Kasslergratäng och till efterrätt chokladmousse med grädde och konserverat körsbär. Jag överraskade dessutom med en Charlotte  Russe. Här kommer receptet till båda desserterna.

Chokladmousse á la 80-tal - 8 port

200 g 50% choklad
1 msk socker
4 ägg

4 dl vispgrädde
+2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
Smält chokladen i en bunke ovanpå ett vattenbad. Vispa ägg och socker till en skummande smet. Vispa grädden för sig. Häll på äggsmet över den smälta chokladen lite i taget. Vispa med en ballongvisp. Smeten kommer först stelna och bli alldeles hopplös. Ju mer äggsmet du tillsätter, desto glansigare och finare blir den.

Vänd försiktigt ner grädden i chokladsmeten. Vispa inte, utan vänd, så att smeten 
behåller sin fluffighet. Spritsa upp chokladmousse i glas eller skålar.

Spritsa på lite grädde, som du vispat med florsocker och dekorera med ett körsbär.

Är det Milli eller Vanilli?
Pamela Ewing och Rocker girl.
Charlotte Russe var tydligen mycket populär på 1930-50 talet. Jag har dock hittat den i många 80-tals kokböcker och minns att jag har sett den här på middagar. Det är verkligen inte ofta man tillagar den längre, men retro-bakelser är in, så det kan nog hända att den dyker upp i lite olika format.

Charlotte Russe - 8-10 port

Rulltårtan:
2 ägg
1 dl socker
90 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ citron
+ 2 msk socker 
1 dl jordgubbssylt (eller vad man har i kylen)

 Jordgubbsfromage:
1½ gelatinblad
100 g mixade jordgubbar
1 äggvita
1 tsk vaniljsocker
60 g socker
1 msk vatten

Chokladmousse:
½ sats Chokladmousse från ovan recept
+ 2 msk cognac/cherry
15 körsbär

Börja med rulltårtan. Vispa ägg och socker till en fluffig smet. blanda ihop vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Smaksätt med rivet citronskal och citronsaft. Bred ut smeten på en lite drygt en halvt smörpapper. Ytan kan vara ca 25x30 cm. Smeta ut den så jämnt som möjligt. Grädda den i ugnen på 200°C i drygt 10 minuter, eller tills ytan blivit gyllenbrun. Akta så att den inte går för länge, då blir den torr och oformbar. Strö ut 2 msk socker på ett nytt bakplåtspapper och vänd upp rulltårtan på det. Dra omgående av det gamla bakplåtspappret och bred på sylten. Rulla ihop tårtan från långsidan. Se till att vika in kanten snyggt och rakt innan du rullar ihop hela längden. Håll ihop hårt, så att det blir tätt och fint. Låt nu rulltårtan svalna med skarven neråt.

Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten. Använder du frusna jordgubbar, så tinar du dem. Mixa dem med en stavmixer. Värm dem lite lätt i en kastrull. Lägg ner gelatinbladen och vispa ordentligt så att det smälter och inte blir några klumpar. I en liten kastrull smälter du ihop socker och vatten till en sockerlag. Låt koka till sirapskonsistens - lagen är klar när den är drygt 120°C. I en bunke vispar du äggvitan med vaniljsockret. Droppa nu ner den heta sockerlagen lite i taget. Vispa med en handmixer. Fortsätt vispa och droppa i. När du har droppat i allt vispar du tills marängen nästan har svalnat. Nu vänder du ner marängen i jordgubbsmixen. Vispa grädden i en egen bunke och vänd försiktigt ner den också.

Ta fram en rund skål med sluttande kanter. Skålen skall rymma ca 2 liter. 
Klä skålen med plastfolie, så att ingenting fastnar i den. 

Skär rulltårtan i 1 cm tjocka skivor. Dekorera insidan av skålen med skivor av rulltårtan.

Häll upp jordgubbsfromagen och låt stå i kylskåpet och stelna ca 2 timmar.

Gör i ordning chokladmousse enligt ovan recept. Cognac eller cherry tillsätter du i slutet. 
Vänd försiktigt ner spriten. Häll på chokladmoussen över jordgubbsfromagen och tryck i körsbär.
Tryck ner dem ca 1-2 cm och släta till ytan med en spatel/slickepott. 
Täck med plastfolie och låt stå och stelna 4-6 timmar.

Stjälp upp kakan på ett runt fat och dekorera med körsbär om du vill.

 Idéer till receptet på Charlotte Russe hämtade från bla. Mannerströms Stora kokbok.