lördag 9 februari 2013

Churros

Denna spanska friterade delikatess kan man oftast få köpa på festivaler. Nu behöver du inte vänta till Hammarkullefestivalen eller dyl. för att få dig ett gäng. Do it!

Churros

0,75-1 liter olja
50 g smör
4 dl vatten
1 tsk socker
1 nypa salt
200 g mjöl
3 ägg
+ 1 dl socker

Smält smör och tillsätt vatten, 1 tsk socker och salt. Låt koka upp. Ta bort kastrullen från spisplattan. Häll upp mjölet och vispa energiskt så att det inte bildas några mjölklumpar. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt puttra på medelvärme medan du rör degen med en träslev. När degen börjar släppa från kastrullens kanter kan du ta av den från plattan. Rör i ett ägg i taget, tills smeten är glansig och fin.

Ta en spritspåse och använd en stjärntyll.

Oljan skall vara ca 170°C. Spritsa små korvar direkt i den heta oljan. 

Fritera tills de ser gyllenbruna ut och då kan du låta dem gå lite till. 
Smeten inuti är som hos en petit-choux deg - förrädisk. 
Bättre att fritera lite längre, än att du får en degig churro. 
Bryt av den första churron, så ser du om den är klar.

Strö omgående på socker och ät medan de är varma.