fredag 15 februari 2013

Porterstek

Tillhör du dem som tycker att stek är det tråkigaste och torraste som finns på tallriken, så skall du prova det här receptet. Steken blir saftig och mör (förutsatt att du har fint kött) och såsen blir så ljuvlig och god att du kommer vilja dricka den ur champagneglas.

Porterstek - 6 port

1½ kg nötstek/älgstek (fransyska)
50 cl porter*
3 dl köttbuljong/viltbuljong
½ dl soja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
10 torkade enbär
10 svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan

Såsen:
Buljongen från steken (ca 8-9 dl)
4 dl vispgrädde
salt
svartpeppar

Bryn steken på alla sidorna i smör eller olivolja. Under tiden skär du löken och moroten i grova bitar. Krossa vitlöksklyftorna med en kniv.

Ta av kastrullen från spisen. När du nu häller på porter, kommer det börja pysa och skumma. 
Häll i alla de övriga ingredienserna. Lägg ett bakplåtspapper mellan grytan och locket för att bevara vätskan. Du kan låta steken koka på spisen i 1½-2 timmar, eller lägg grytan i ugnen på 175°C i ca två timmar.
Ta ut steken från grytan och låt den vila. Sila spadet.

 Låt buljongen koka upp...

...och tillsätt grädden. Låt såsen koka tills den har reducerats ner och det finns ca 5 dl kvar. Då har den blivit tjock och härlig. Detta kan ta ca 30 min eller mer. Smaka av sältan och sötman.

Skiva köttet och lägg ner det i såsen så att det blir varmt. Servera med potatismos eller hasselbackspotatis.

*Porteröl finns att köpa både i den vanliga matbutiken och på Systembolaget.
Receptet kommer från boken Kött av Håkan Fällman.

Fransyskan. Bildkälla