fredag 1 februari 2013

Saltimbocca med romerska gnocchi

På min första resa till Rom åt jag Saltimbocca och blev förälskad. Tyvärr har jag aldrig hittat tillbaka till restaurangen där jag åt rätten och har sedan dess faktiskt aldrig ätit god mat i Rom. Som tur är kan man laga Saltimbocca även i Sverige. Ungarna är lika förälskade och säger att de tänker beställa detta varje dag när vi åker till Rom.


Saltimbocca - 4-6 port

6 kalvschnitzlar
6 skivor kallrökt skinka (parma tex.)
6 salviablad
½ dl vetemjöl
salt
peppar

Såsen:
1 msk vetemjöl
2 dl buljong
1 dl vitt vin

Banka ut köttet, salta och peppra. Lägg på en skiva skinka på varje skiva och ett salviablad. 
Vik schnitzeln och fäst med en tandpetare.
 Vänd köttskivorna i lite mjöl och stek i smör.

Ta ut köttet och lägg det åt sidan. Vispa i 1 msk mjöl i stekpannan och häll på buljongen och vinet. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg i köttskivorna.

Låt koka upp lite, vänd skivorna i såsen och servera.

Romerska ghocchi
1 liter mjölk
1 nypa muskot
salt
peppar
300 g durumvetemjöl
50 g rumsvarmt smör
1 näve riven parmesan
3 äggulor

Topping:
1 näve riven parmesan

Koka upp mjölken med muskot, salt och peppar. Så fort mjölken har kokat upp drar du bort den från plattan och tillsätter durumvetemjölet. Rör kraftigt med vispen, för att inte få klumpar. Fortsätt röra i ca 10 minuter. När smeten har blivit tjockare, kan du börja röra med träslev. När smeten börjar lossna från kastrullen är den klar.

Vispa ihop smör, parmesanost och äggulor. Vänd ner parmesankrämen i degen och rör noga så att det blir blankt och fint. Ta fram en form om 20x30 cm, fukta den med vatten och tryck ut smeten i formen. Låt svalna något, så att degen hinner bli fastare. 

Stansa ut små rundlar med en stans om 4 cm. Du kan tex använda ett snapsglas, en liten glasburk...jag använder ringen som håller fast tyllen på kakspritsen. Man tar vad man har.

Lägg upp gnocchi i en insmord form.

Riv på parmesanost. 

Baka dessa romerska gnocchi på 225°C i 20-25 minuter, tills de har fått lite färg.

 
Ful-bitarna efter ghocchi behöver du inte slänga. 
Lägg dem i en separat form och baka, så har du till jobbet!

Receptet till romerska gnocchi har jag hittat i boken Mat från hela världen.

Kalvschnitzel från innan- eller ytterlåret. Bildkälla