Rabarbertårta - 10-12 bitar
Tårtbotten
200 g mjukt smör
90 g socker
1 ägg
1 nypa salt
4 bittermandlar
200 g vetemjöl
Rabarberkompott
500 g rabarber
½ dl vatten
1 dl socker
Fransk maräng
3 äggvitor
1 nypa salt
1 dl socker
Vispa smör och socker
tills det blir krämigt. Tillsätt ägget, salt och bittermandlar. Rör om.
Tillsätt vetemjölet och rör ihop den ganska kladdiga massan. Tryck ut smeten i en
form ca 25 cm i diameter. Grädda botten på 200°C i 20-25 minuter.
Under tiden sköljer du
rabarbern och skär i mindre bitar. Lägg över till en kastrull ihop med vattnet
och sockret. Låt koka upp och rör om. Sänk till medelvärme. Det tar bara några
minuter, så har röran förvandlats till en vacker kompott.
Vispa äggvitorna med
nypa salt. Tillsätt lite socker i taget. Vispa till marängen formar fasta
toppar.
Servera. Går bra att äta
kallt.