Sötnemjukkaka - 4 kakor
500 g siktad råg
500 ml hett vatten
250 ml het mjölk
75 g gåsfett (smör)
½ dl sirap
10 g salt
½ tsk stött fänkål
200 g levain
Häll den heta vätskan över den siktade rågen. Låt stå några timmar. Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.
Tillsätt övriga ingredienser och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort om du överhuvudtaget kan, för den är så lös, att det knappt går. Låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Stjälp upp degen på bakbord. Dela degen i fyra bitar och forma bullar och platta till så att två stycken får plats på en plåt. Nagga med en pinne (typ kinapinne, eller smal målarpensel). Låt jäsa 1½-2 timmar.
Ugnen värmer du till 225°C, gärna med en lite form i botten med vatten i som sprider ånga. Kakorna gräddas i ca 25 minuter, tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler.
Ursprungsreceptet kommer här: Sötnemjukkaka, recept efter Ingrid Eriksson, Håkmark, Umeå.
Ingrids mamma var född i Holmsund och därifrån hade hon med sig receptet på detta bröd, som bakades till slåttern. Bröden höll sig länge och blev saftiga, de kunde ligga inlindade i tyg i en träbytta i källaren hela sommaren utan att mögla.
1 kg rågsikt
11/2 1 vatten + mjölk
2 bitar jäst
1 1/2 hg fett
2 dl sirap
1 rågad tsk salt
fänkål
Vätskan upphettas till kokpunkten och hälles över rågsikten. Sedan degen rörts till får den stå över natten på varmt ställe förr intill järnspisen i en hink som var inlindad i en filt. På morgonen rördes jästen ut och blandas ner i degen, som sedan får stå över timmar. Fett, ofta kläckt fett från grisslakten samt kryddorna blandades ner och utbakningen kunde börja. Bröden gjordes i form av runda kakor så stora att det ryms två på en plåt. Gräddas i c:a 200-225 grader.