torsdag 5 juni 2014

Sötnemjukkaka - Västerbotten

Idag kommer jag presentera ett fullkomligt misslyckat recept. Redan när jag hittade receptet i utskicket från Västerbottens läns hembygdsförening 1974, så insåg jag att det inte kommer funka. Alldels för stor mängd vätska på mängden mjöl, men jag satsade ändå, just för att jag måste, det kanske blir något av det ändå. Detta var trots allt det enda receptet i utskicket där det fanns riktiga mått. När jag nu närmar mig ett av de sista recepten från Västerbotten, så kan det likaväl gå åt skogen...Skall du pröva det här receptet så kanske det blir bäst att baka det i form, som en limpa, så blir det ätbart.

Sötnemjukkaka - 4 kakor

500 g siktad råg
500 ml hett vatten
250 ml het mjölk
75 g gåsfett (smör)
½ dl sirap
10 g salt
½ tsk stött fänkål
200 g levain

Häll den heta vätskan över den siktade rågen. Låt stå några timmar. Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.

Tillsätt övriga ingredienser och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort om du överhuvudtaget kan, för den är så lös, att det knappt går. Låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Stjälp upp degen på bakbord. Dela degen i fyra bitar och forma bullar och platta till så att två stycken får plats på en plåt. Nagga med en pinne (typ kinapinne, eller smal målarpensel). Låt jäsa 1½-2 timmar.

Ugnen värmer du till 225°C, gärna med en lite form i botten med vatten i som sprider ånga. Kakorna gräddas i ca 25 minuter, tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Ursprungsreceptet kommer här: Sötnemjukkaka, recept efter Ingrid Eriksson, Håkmark, Umeå.
Ingrids mamma var född i Holmsund och därifrån hade hon med sig receptet på detta bröd, som bakades till slåttern. Bröden höll sig länge och blev saftiga, de kunde ligga inlindade i tyg i en träbytta i källaren hela sommaren utan att mögla.

1 kg rågsikt
11/2 1 vatten + mjölk
2 bitar jäst
1 1/2 hg fett
2 dl sirap
1 rågad tsk salt
fänkål

Vätskan upphettas till kokpunkten och hälles över rågsikten. Sedan degen rörts till får den stå över natten på varmt ställe förr intill järnspisen i en hink som var inlindad i en filt. På morgonen rördes jästen ut och blandas ner i degen, som sedan får stå över timmar. Fett, ofta kläckt fett från grisslakten samt kryddorna blandades ner och utbakningen kunde börja. Bröden gjordes i form av runda kakor så stora att det ryms två på en plåt. Gräddas i c:a 200-225 grader.