måndag 2 juni 2014

Cacciucco

En Cacciucco är fiskarens motsvarighet till jägarens Scottiglia. När fiskaren har fångat upp sina fiskar säljer han dem vidare, det som blir kvar, gör han/hans fru en gryta på. Innehållet i denna grytan har alltid varit de billigaste fiskarna. Man tar vad man har helt enkelt. Blanda lite av vad du hittar hos fiskaren. Lägg gärna i hel fisk, så att även benen får puttra med, så blir grytan mer smakrik.
Cacciucco –  6 port
(Toscans fiskgryta)

1 lök
1 morot
1 msk tomatpure
3 vitlöksklyftor
250 g krossade tomater
1-2 dl vitt vin
5 dl fiskbuljong/vatten
½ tsk cayenne peppar
salt
svartpeppar
250 g bläckfisk
20 st musslor
500 g blandad fast fisk
1 näve skalade räkor
2 msk hackad persilja

Finhacka löken och stek den glansig och mjuk i lite olivolja. Tillsätt tärnad morot och tomatpuré och stek detta lite lätt. Tillsätt hackade vitlöksklyftor, krossade tomater, vitt vin och fiskbuljong. Om du kokar grytan med hel fisk och ben kan du ersätta buljongen med vanligt vatten. Krydda med cayenne, salt och peppar. Filéa fisken och låt hela härligtheten puttra på svag värme i ca 30 minuter. Skär fiskköttet i mindre bitar. Rensa bläckfisken och skär i mindre bitar. Skala räkorna, rensa musslorna.

Ta upp fiskbenen ur grytan. Lägg i bläckfisken, rör om och låt koka med i såsen i 10 minuter. Lägg i musslorna och låt ligga i grytan ca 5 minuter. Ta bort grytan från plattan och vänd ner fisken. Låt stå i lugn och ro i 5 minuter. Toppa grytan med skalade räkor och hackad persilja. Servera omgående med rostat bröd.