Av samma deg som till den Sötstöpta limpan görs dessa Halvtjock-kakun. Är detta Västerbottens svar på Hönökakan tro? Receptet kommer från ett utskick från Västerbottens läns hembygdsförening 1974.
Halvtjock-kakun - 4 st
600 g siktad råg
600 g hett vatten
150 g vetemjöl
15 g salt
½ dl sirap
250 g levain
Häll
det heta vattnet över den siktade rågen. Låt stå några timmar. Se till
att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som
du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan
bakningen.
Tillsätt övriga ingredienser och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma. Stjälp
upp degen på bakbord. Dela degen i fyra bitar och forma bullar och platta till så att två stycken får plats på en plåt. Nagga med en pinne (typ kinapinne, eller smal målarpensel). Låt jäsa 1½-2 timmar.
Ugnen
värmer du till 225°C, gärna med en lite form i botten med vatten i som
sprider ånga. Kakorna gräddas i ca 25
minuter, tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler.
Halvtjock-kakun: Beskrivning efter inspelning från Ersmark, Skellefteå. Bakades av samma deg som den sötstöpta limpan, men gavs form och storlek som kakun. Den naggades med "halvtjock-kakustappen"som hade färre pinnar än "kakustappen". När den stod på jäsning före gräddningen måste den i motsats till kakun stå ensam. Halvtjockkakun brukade bakas efter kakun men före limpan. Den användes mest för att ge bort.