måndag 18 november 2013

Tomatsoppa från Adriatiska havet - Juha od pomidora

Nej, nu ljuger jag. Inte en endaste ingrediens kommer från Adriatiska havet, men det är så här man lagar soppan vid kusten, så därmed får den det här namnet. Soppa äter man sommartid i Dalmatien och detta pga den höga värmen. Soppa är näringsrikt, lätt att äta och tillför mycket vätska. I Sverige å andra sidan gäller det att hålla kylan ur benmärgen och hösten är ju sopptid!
Tomatsoppa från Adriatiska havet - ca 4 port

1 gul lök
10 cm hackad stjälkselleri
2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
6 dl kyckling/grönsaksbuljong
½ dl vitt vin
salt
peppar
2 msk risottoris
1 msk persilja

Hacka lök och selleri och stek i lite olivolja på svag värme tills det är glansigt och mjukt. Tillsätt finhackad vitlök och häll på krossade tomater. Häll på buljong och vitt vin, smaksätt med lite salt och peppar. Låt koka ca 10 minuter. Mixa inte helt slätt med stavmixer. Häll i risottoriset och koka tills det är klart, ca 15-20 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar och vänd ner den hackade persiljan.

Servera rykande het med gott bröd till.